19 Jun 2008

DBKL MAHU BINA PUSAT PERNIAGAAN SEMENTARA

APA RASIONALNYA JIKA DBKL MEMBINA PUSAT PERNIAGAAN SEMENTARA UNTUK PENIAGA PASAR MINGGU. JIKA PUSAT INI TIDAK SEPERTI YANG DIHARAPKAN UNTUK MEMBERI KEUNTUNGAN KEPADA PENIAGA. ADAKAH TEMPAT YANG DISEDIAKAN AKAN MEMBERI KEUNTUNGAN KEPADA PENIAGA?? BAGAIMANA PULA DENGAN KOS SEWAAN, KEMUDAHAN PENGUNJUNG, TEMPAT LETAK KERETA DAN YANG PALING PENTING ADAKAH TEMPAT ITU STRATEGIK UNTUK MENJALANKAN PERNIAGAAN.

SEMUA UMUM TAHU BAHAWA PADA PENGHUJUNG TAHUN LALU DBKL TELAH MEMINDAHKAN PENIAGA YANG BERNIAGA DIBAHU JALAN SEKITAR JALAN RAJA MUDA MUSA DAN JALAN RAJA ALANG DI MEDAN SELERA DAMAI JALAN BATU-BATA. BAGAIMANAKAH MEREKA BERNIAGA SEKARANG?? ADAKAH KESELURUHAN KEDAI TERSEBUT DIBUKA SEPERTI BIASA?? BAGAIMANA DENGAN PENGUNJUNG PULA?? SEPERTI YANG DIHARAPKAN??

SAYA ADA MENGUNJUNGI MEDAN DAMAI TERSEBUT. TAPI AMAT MENGECEWAKAN KERANA TIDAK RAMAI YANG MENJALANKAN PERNIAGAAN. APAKAH INI YANG DIKEHENDAKI OLEH PIHAK DBKL DALAM MEMBANTU RAKYAT UNTUK MENINGKATKAN EKONOMI.

SUDAH BEBERAPA KALI ISU BERKAITAN KETIDAK PUASAN PENIAGA MEDAN DAMAI KELUAR DI AKHBAR. APAKAH DBKL JUGA INGIN MENJADIKAN PENIAGA PASAR MINGGU JUGA MENGALAMI NASIB YANG SAMA SEPERTI PENIAGA DI MEDAN SELERA DAMAI BATU-BATA.
BERSAMA RENUNGKANYA

IKUTI LAPORAN MALAYSIAKINI
http://www.malaysiakini.com/news/84704

JIKA PENIAGA DIPINDAHKAN ATAS DASAR PEMBANGUNAN ADAKAH PENDUDUK PERLU MEMBAYAR SEWA KEATAS RUMAH YANG DIDUDUKI?? TIADAKAH PAMPASAN YANG SETIMPAL UNTUK KAMI.
SEPATUTUNYA DBKL JUGA HARUS DATANG BERJUMPA PENIAGA DAN PENDUDUK PASAR MINGGU DI PASAR MINGGU KAMPUNG BARU UNTUK BERBINCANGKAN ISU INI.

Tiada ulasan: