27 Mei 2008

BERCANGGAH

DBKL PUTARBELIT

PENGARAH DBKL DATUK SALLEH YUSUP DALAM LAPORAN AKBAR HARIAN SEMALAM (26 MEI) BERKATA PENDUDUK TIDAK AKAN DI ANAK TIRIKAN ADALAH BERCANGGAH DENGAN NOTIS YANG MENGHALAU KAMI DARI PASAR MINGGU. APAKAH KEBENARAN KATA-KATA BELIAU?????. KAMI TELAH PUN MENERIMA NOTIS SUPAYA BERPINDAH DARI PASAR MINGGU KAMPUNG BARU. MENURUT NOTIS BERKENAAN BAHAWA KAMI TIDAK AKAN DIBERI SEBARANG GANTIRUGI/ TEMPAT GANTIAN. INI ADALAH NOTIS YANG BERSIFAT KERAS KEATAS PENDUDUK. KEMANA KAMI AKAN PERGI. BEGINIKAH NASIB KAMI YANG SELAMA INI BERSAMA-SAMA MENGEMBLING TENAGA DI DALAM MENGHADAPI KEHIDUPAN DI IBUKOTA.
TIDAK DINAFIKAN BAHAWA PASAR MINGGU ATAU SUATU KETIKA DULU DIKENALI SEBAGAI SUNDAY MARKET JUGA ADALAH DAYA TARIKAN PADA PELANCONG DIDALAM DAN LUAR NEGARA. TETAPI INILAH REALITI PASAR MINGGU YANG BOLEH DIKATAKAN TERTINGGAL SELEPAS MENGALAMI KEMEROSOTAN PERNIAGAAN. TIADA PIHAK YANG BERWAJIB MENGAMBIL KISAH DI PASAR MINGGU DAN DIPANDANG SEPI.

SEHINGGALAH KAWASAN DI SEKELILING KAMPUNG BARU MEMBANGUN DENGAN PESAT DAN BERKEMBANG, PASAR MINGGU MENJADI TEMPIAS DEK KEPESATAN INI. SEBENARNYA PASAR MINGGU ITU SENDIRI SUDAH BEBERAPA KALI PELBAGAI PIHAK MAHU MEMBANGUKAN PASAR MINGGU. SEJAK DARI TAHUN AWAL 90AN SEHINGGA KITA MENCAPAI ZAMAN MILENIUM PASAR MINGGU MASIH DI LAGI MENUNGGU PEMBANGUNAN. TAPI KINI BILA PEMBANGUNAN MAHU DILAKSANAKAN PENDUDUK DIKETEPIKAN ATAS DASAR SETINGGAN.


TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA AL-HAJ, PERDANA MENTERI PERTAMA ADALAH PERASMI SETINGGAN PASAR MINGGU YANG BERNILAI $550,000.00.

Tiada ulasan: