26 Ogos 2008

artikel dari KAMPUNG BARU KAMPUNG KU

KLCP 2020: MAS KEMUKA PENDIRIAN

KAMPUNG BARU - Lembaga Pentadbiran 'Malay Agrikulture Settlement' Kampung Baru (MAS) mempunyai pendirian sendiri dan sudah mempunyai cadangan balas mengenai Draf Pelan Kuala Lumpur (KLCP 2020) yang akan dihantar dalam masa terdekat kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Ab Hakim Borhan.
Naib Yang Dipertua MAS, Abdul Rahman Mohd Zin berkata, Mas dan penduduk seharusnya berterima kasih kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana mengambil inisiatif merangka pelan pembangunan Kampung Baru, tetapi setiap cadangan atau buatan manusia sudah tentu ada baik dan cacatnya.
"Atas dasar negara demokrasi dan kerajaan yang ada sekarang, penduduk diberi beri peluang untuk membantah yang mana tidak sesuai. Bedasarkan luahan hasrat hati serta cadangan yang dikemukankan penduduk, MAS melihat dua perkara yang perlu diteliti iaitu menolak terus KLCP 2020 itu atau menerimanya dengan syarat," katanya ketika ditemui selepas Majlis Penerangan Pendirian MAS berhubung KLCP 2020 yang diadakan disini, semalam.
Tambahnya, MAS juga akan mengemukakan cadangan taksiran kepada DBKL dan mempertikaikan beberapa kekeliruan dalam KLCP 2020 serta kenyataan yang menyamakan taraf MAS dengan Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) seperti Gagasan Badan Ekonomi Melayu (GABEM).
"NGO bukan badan kerajaan atau pentadbiran. Justeru itu ia tidak harusnya disamakan dengan kedudukan Lembaga Pentadbiran MAS kerana kami adalah sebuah pentadbir tempatan," tegasnya.
Menurutnya, selama ini adalah tidak wajar meletakkan jawatan Yang Dipertua MAS digalas oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur kerana pentadbiran MAS yang mendapat mandat dari sultan Selangor dan Kerajaan Selangor ketika itu untuk berfungsi dalam situasi semasa.
Abdul Rahman berkata, pentadbiran MAS tidak akan dapat berfungsi secara efisien kerana perlasanaan aktanya beertindih dengan DBKL memandangkan akta MAS masih berpaksikan kepada kerajaan Selangor sedia ada.
"Keadaan itu menjadikan Mas 'terapung' tanpa identiti sendiri dan makanisme pentadbiran juga tidak jelas". "Akibat pertindihan itu, pentadbiran MAS juga terdedah kepada karenah birokrasi yang bukan berpunca dari kehendak MAS sendiri sedangkan pentadbiran MAS memerlukan tapak kukuh untuk berfungsi," tegasnya.
Beliau memberitahu, pada asalnya MAS yang ditubuhkan dapat mentadbir secara efektif dengan Sultan sebagai pelindung kepentingan melayu. Bagaimapun katanya, dengan adanya dasar-dasar baru yang disuntik pada waktu ini oleh kerajaan yang memerintah, maka denga itu tugas terbabit tidak dapat dilaksanakan serta dasar itu juga tidak sesuai denga cara Mas sendiri.
"Hubungan antara MAS dengan penduduknya selama 108 tahun membuktikan fungsi MAS diterima, dimana ahli jemaah terdahulu mengekalkan enakment dan urus tadbir sehingga kini". "Disebabkan enakment sedia ada, MAS dianggap benteng dan pelindung kepada penduduk Kampung Baru. alaupun pemimpin bertukar, tetapi enakment befungsi selama 108 tahun itu memastikan penduduk masih selamat ditangan orang melayu," katanya.
Sementara itu mengulas mengenai campur tangan Menteri Besar, Tan Sri Abduk Khalid Ibrahin ke atas pembangunan Kampung Baru, Penasihat Undang-undang MAS, Ghazali Yunus berkata, Khalid mempunyai alasan tersendiri kerana berdasarkan pap yang tecatat dalam enakment yang diberikan mandat kepada MAS memihak kepada kerajaan Selangor, justeru beliau tidak dapat menidakkanya.
- oleh Asmaliza Mansor
akhbar sinar harian ahad 24 ogos 2008.

Tiada ulasan: